VWS DOET ONDERZOEK NAAR FRAUDE MET PGB’S – 24 maart ’15

(Bron: Nationale Zorggids)

Het ministerie van Volksgezondheid gaat onderzoek doen naar fraude met de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dit staat in het herstelplan dat staatssecretaris van Rijn naar verwachting vanmiddag naar de Tweede Kamer stuurt, meldt het NRC. Het ministerie houdt er rekening mee dat zorgverleners en budgethouders ten onrechte geld hebben ontvangen.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun ‘zorgovereenkomst’ naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet aan en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Dit komt onder andere door problemen in de gemeentelijke basisadministratie, verkeerde data en fout ingevulde formulieren. Tienduizenden zorgverleners moeten maanden wachten op hun geld. Sommige zorgverleners kunnen hierdoor hun rekeningen niet meer betalen, waardoor deurwaarders op de stoep staan.

Van Rijn eiste daarom dat de budgetaanvragen zonder controle werden uitbetaald. Op deze manier zijn er 70.000 budgetten uitgekeerd. De mogelijkheid bestaat dat fraudeurs van de situatie hebben geprofiteerd. Een werkgroep van het ministerie van Volksgezondheid gaat proberen om de onterechte uitbetalingen terug te vorderen. De Tweede Kamer praat donderdag over de problemen.

© Nationale Zorggids